Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Летище "Роаси-Шарл дьо Гол" започна проверки заради инцидента с египетския самолет

Фото: wikipedia.org

Прокуратурата на Париж е открила разследване за причините за катастрофата на самолета на "Иджипт Еър" по линия Париж-Кайро. Никоя хипотеза не е изключена на този етап, заяви прокурорът Франсоа Молен.

На парижката аерогара "Роаси-Шарл дьо Гол" вече е започнала поредица от проверки във връзка със злополучния полет Париж-Кайро. Експерти твърдят пред в. "Фигаро", че разследването включва всички действия, съответстващи на възможната терористична хипотеза - анализ на видеозаписи, проверка на пътническия списък, на работата на дежурния летищен персонал в часа на полета. Днешните полети за Кайро не бяха отменени, с тях ще отпътуват и някои от близките на пътниците от катастрофиралия самолет.

Френският президент Франсоа Оланд обеща цялата истина за причината за инцидента да бъде разкрита, макар да остана предпазлив в хипотезите.

Информацията, която успяхме да съберем с премиера, министрите и, разбира се, с египетските власти, за съжаление потвърждава, че самолетът е катастрофирал и е изчезнал. Когато разполагаме с истината, ще можем да правим заключения - дали е било инцидент или нещо друго като например терористичен акт. Сега трябва да имаме като приоритети солидарността с близките и търсенето на причината за катастрофата, каза Франсоа Оланд на пресконференция.

Точно в деня на катастрофата във Франция беше публикуван доклад на директора на вътрешното разузнаване Патрик Калвар пред парламентарната комисия по отбраната. Франция е най-заплашената страна от тероризма, твърди той, предупреждавайки за реален риск от бомбени атентати на оживени места.

Междувременно следобед френското Национално събрание гласува за продължение с още два месеца на извънредното положение, въведено заради терористичната заплаха.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!