Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна спасителна операция издирва останки от самолета на "Иджипт Еър"

Снимка: БТА

Международна спасителна операция по откриване на изчезналия египетски самолет се провежда в Егейско море. Забелязани са огромни късове метал в оранжев цвят в морето, но все още няма официално потвърждение, че това са останките на самолета.

Пилот на самолет на кипърските авиолинии съобщи, че е забелязал предмети в оранжев цвят да плуват на повърхността на около 230 мили от Крит. Гръцкото министерство на отбраната насочи фрегата в тази посока, за да се установи произходът на предметите. Предполага се, че това са части от разбилия се самолет. Посоченото място е на 80 морски мили от предполагаемото за катастрофата, но е възможно, според експерти, вятърът да ги отнесе на такова разстояние.

Спасителната акция продължава. В нея участват военни самолети на Египет и Гърция. В операцията се включи и френски воененен хеликоптер.

Министърът на отбраната Панос Каменос информира за странното летене на изчезналия пътнически самолет на границата между гръцкото и египетското въздушно пространство.

При напускане на гръцкото въздушно пространство,когато самолетът е навлезнал около 15 мили във въздушното пространство на Египет, пилотът е свалил полета от 15 хиляди фута на 10 хиляди фута,след което е изчезнал от радарите, обясни министърът.

Авиодиспечерите, говорили последни с пилота, казаха, че той не е съобщил за повреда или проблем на полета.

Гръцките власти предоставят пълна информация за спасителната операция на властите в Париж и Кайро, съобщиха от министерството на отбраната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна