Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Проф. Владимир Чуков: Ако Ердоган не успее да формализира президентската република, рискува и той, и партията му да изчезнат

БНР Новини
Фото: Мария Костова

Изключително интересни и важни събития се случват през последните седмици в съседна Турция. След като в началото на месеца премиерът Ахмет Давутоглу беше принуден да се откаже от мястото си в изпълнителната власт и лидерския пост в Партията на справедливостта и развитието (АКР), вчера стана ясно, че най-вероятен негов наследник ще бъде лоялният към президента Ердоган досегашен министър на транспорта Бинали Йълдъръм. Той се оказа единствената номинация на Централния съвет на АКР, а дали ще бъде избран за нов премиер и лидер зависи от гласуването на извънредния конгрес на партията в неделя.
Какво всъщност се случва в съседна Турция? Защо именно сега беше отстранен от поста си доскорошният верен съратник на президента – Давутоглу? Кои са фигурите, които ще влязат в новия кабинет? – това са част от въпросите, на които отговори арабистът проф. Владимир Чуков. Според него основната причина за разрива между Ердоган и Давутоглу е нежеланието на последния да съдейства за по-бързото превръщане на югоизточната ни съседка в президентска република. В желанието си да постигне тази промяна, сегашният президент е на път да повтори опита на Тургут Йозал от 80-те години на ХХ век, който назначи до себе си безличен премиер в лицето на Йълдъръм Акбулут, и фактически иззе функциите на изпълнителната власт. Какви рискове крие това поведение? И рискува ли Ердоган и неговата АКР да повтори съдбата на Отечествената партия на Йозал? – чуйте в интервюто с проф. Владимир Чуков.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!