Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

Арета Франклин - "Say a Little Prayer"

Фото: billboard.com

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме една песен, която е изпята на два пъти, от две певици, в рамките на две години - все с огромен успех. Името й е "Say a Little Prayer", написана е от Бърт Бакара и Хал Дейвид, първоначално за Дион Уоруик, която я записва още през 1966.

Този запис остава неиздаден цяла година по ред причини. Въпреки че самият композитор не е съвсем доволен, в крайна сметка песента води до "голямото завръщане" на Дион Уоруик и място в Топ 3 на Билборд Хот 100 и става първият й сингъл, достигнал "златен статут - тоест повече от един милион продажби. Вторият знаменит запис е на Арета Франклин година по-късно. Тя, заедно с бек-вокалистките си от "The Sweet Inspiration" често си тананикала песента ей-така, защото много я харесвала. И скоро станало ясно, че няма как да не я запише.

"Say a Little Prayer" влиза във втория й албум Aretha now и й носи номинация за "Грами" за най-добро дамско ритъм-енд-блус изпълнение, както и място в челната петица на американските и британските класации (всъщност с четвъртата си позиция това е най-успешния сингъл на Арета Франклин на Острова, по-високо тя "успява да се изкачи" едва години по-късно, но вече в дует с Джордж Майкъл).

Преди да чуем именно версията на "голямата Арета", да кажем, че песента се радва на многобройни кавъри - от Серджо Мендес до Даяна Кинг чиято реге версия е част от саундтрака на филма "Сватбата на най-добрия ми приятел" с Джулия Робъртс.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!