Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

"Roll Over Beethoven" - Чък Бери

Фото: chuckberry.com
Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме една песен от 1956-а, която се "закача" с Бетовен и Чайковски. Неин автор и изпълнител е Чък Бери, а историята на написването е свързана с него и сестра му, която все свирела на пиано (класика, разбира се) и пречела на родения в "града на блуса" Сеинт Луис, Чарлс Едуард Андерсън, както е името по рождение на певеца, да си пише "новата музика". Затова и в текста се казва "оставете на мира Бетовен и кажете на Чайковски новината".  

"Roll Over Beethoven" излиза през 1956-а, стига до 7-о място в ритъм-енд-блус класацията на Билборд. Но пък става част от саундтрака и филма с името "Rock, rock, rock" и в почти всички рок компилации оттогава до днес. През 2004-та "Roll Over Beethoven" е избрана да стане част от Националната библиотека на САЩ като част от звукозаписното наследство на страната.

"Roll Over Beethoven"  е много любима на куп изпълнители, които правят кавър след кавър - сред най-известните са тези на Джери Лий Луис, Електрик Лайт Оркестра и, разбира се, на Бийтълс, които я пеят още отпреди да измислят как да се наричат и я включват във втория си британски албум With The Beatles като "гласът" в нея на Джордж Харисън.

Но ние предлагаме оригинала - Чък Бери и "Roll Over Beethov…

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!