Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Водещи европейски професори идват да свирят с Марио Хосен в София и Варна

БНР Новини
Фото: youtube.com

Днес в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици" в зала 6 на НДК ще се състои един концерт, който пък е заключителен за поредицата "Солисти - интерпретатори" на Камерата Орфика и НБУ.

За идеята на тази концертна серия, благодарение на която именити преподаватели от най-престижните европейски музикални институции идват в България и се срещат с млади хора - и като публика, и на майсторските класове, които "текат" преди концертите - за това разговаряме с цигуларя Марио Хосен, "двигателя" на тази поредица.

Цигулар с нестихващи ангажименти, създател и диригент на "Камерата Орфика", почетен професор в НБУ - именно неговото име и познанствата му сред европейския музикален елит "водят" в София (а вече и във Варна) имена като Филип Бернолд и Адриан Йотикер.

Бернолд е сред най-значимите флейтисти днес, професор в Парижката консерватория - а както знаем, френската флейтова школа е водеща, интересът към неговия майсторски клас е огромен, присъствието му привлече не само ученици и студенти, но и преподаватели по флейта от цялата страна. И, както се оказва, родната флейтова школа също "стои добре" на картата на Европа, но срещи с личности от ранга на Филип Бернолд безспорно обогатяват и разширяват кръгозора. И сутрин, когато започнем да работим, се получава истинска лаборатория за идеи - разказва въодушевено Марио Хосен, при когото също в момента се редят цигулар след цигулар, жадни за знания.

Адриан Йотикер пък е преподавател в консерваторията в Базел, реномиран пианист, с когото Марио Хосен ще изсвири тази вечер Концерта за пиано, цигулка и оркестър от Менделсон, написан от великия композитор в съвсем младежките му години, изпълнен с красиви мелодии и обещания за бъдещето. Програмата започва с втората сюита на Бах, в която оркетърът ще бъде  "воден" от Филип Бернолд, а финалът е за така притегателната за публиката 40-та симфония на Моцарт.
А иначе Марио Хосен идва в София след шеметна поредица концерти в Прага и Виена (включително в голямата зала на Австрийското радио и телевизия) и след като свири тази вечер в НДК и утре във Варна, заминава за Удине, където ще свири творби от Паганини. С големия италиански виртуоз и композитор е свързан и един мащабен проект, който Марио Хосен подготвя. Сред шеметния вихър от концерти, записи и преподаване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!