Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Наградите "Златната липа"

Фото: Венелина Попова


Филмът от Дания "Идеалистът“ на младата режисьорка Кристина Розендал взе голямата награда на Фестивала за ново европейско кино "Златната липа“ в Стара Загора. Наградите ще бъдат раздадени на тържествена церемония в операта тази вечер, когато ще бъде закрито и четвъртото издание на фестивала. 
"Идеалистът“ е филм за разследващ журналист, който разкрива секретен договор за ядрен арсенал между Дания и САЩ. Творбата е направена по действителен случай и е снимана в документална стилистика. Режисьорът Костадин Бонев – председател на международното жури обоснова неговия избор между 9-те филма в конкурсната програма:

Начинът, по който беше разказан филмът, начинът, по който беше конструиран, начинът, по който бяха използвани автентичните документални кадри, правят впечатление. На всичкото отгоре този филм беше направен със страхотно самочувствие от едно много младо датско момиче.
Мануел Рубай взе наградата за най-добра мъжка роля във филма от Австрия "Грубер си отива“, а Агрипина Стеклова за най-добра женска роля в "Инсайт“ от Русия. Ивайло Христов получи приза за режисура за "Каръци“, а Съюзът на българските филмови дейци отличи естонската лента "1944", по думите на Людмила Дякова - главен редактор на списание "Кино“, филм-размисъл за позициите и избора в едно критично и гранично време.

Магдалена Ралчева – директор на фестивала посочи, че освен добрите филми и интересните гости публиката беше приятната изненада на това четвърто издание на препълнените зали, на които ние се радвахме.
Актрисата Татяна Лолова получи Награда за цялостно творчество при откриването на фестивала и засади своята липа в Алеята на славата.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!