Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

КЕВР обсъжда предложенията за цените на тока и топлоенергията

Замразяването на цените на тока и понижението на топлата вода възможни заради ниските цени на газа

| обновлено 02.06.16 9:32
Фото: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъжда предложението от юли цените на тока да останат непроменени, а топлоенергията да поевтинее с до 16 на сто.

Замразяването на цените на електроенергията и понижението на топлата вода стават възможни основно заради ниските цени на природния газ. Председателят на КЕВР Иван Иванов обясни:

Ще бъдат отчетени влиянията на всички останали фактори – природният газ, намалението на цената, влияе в тази посока, има други фактори, които влияят в обратната посока.

Без никаква промяна остава цената, по която ЧЕЗ ще продава енергията си на битовите потребители. За клиентите на EVN е предвидено поскъпване от 0,6 на сто, поевтиняване на тока от 0,9 на сто се готви за абонатите на "Енерго-ПРО". Токът за малкия бизнес ще бъде намален от 5 до 15%.

При топлофикациите намалението на цените ще е от 4 до 16%. За София предложението е за намаление от 10 на сто.


Пламен Младеновски
, началник на отдел "Цени и лицензии" в КЕВР, заяви в "Преди всички", че на първо място законодателните промени от миналата година дават възможност цените на тока за бита да не се променят засега:

Първо, искам да подчертая, че решенията на Комисията и предложенията за изменение на цените в доклада са резултат от извършена на огромна по обем работа от експертите на комисията, като изготвените доклади са от десетки страници, задълбочени и изчерпателни. Хората, които са се запознали с тях, виждат, че те почиват на утвърдени методики и представят обективната картина на състоянието на дружествата в сектора. На първо място, законодателните промени от миналата година, както и подготвените такива от тази, дават възможност цените на тока за бита да не се променят сега. Съчетано с намаляването на цената на природния газ, те ни позволиха да намалим цената "Задължение към обществото", която естествено се отразява и върху цените на бита и по този начин да задържим цените. Това задържане е напълно обосновано и отразява тенденциите към либерализация на пазара и постепенно изравняване на цените на бита и на бизнеса. Ние тук прилагаме един консервативен подход, при който искаме да осигурим една стабилност и предвидимост в дългосрочен план и изцяло защита на дългосрочния интерес на всички потребители – както битови, така и стопански.

Това цели осигуряване на балансирано изменение, каза още Пламен Младеновски и поясни:

Цената за малките предприятия се намалява с около 10% процента. При големите предприятия таксата "Задължение към обществото" се намалява с едно левче, цените за мрежовите услуги за високо напрежение също намаляват. Предложените цени осигуряват позитивен ефект както върху малките, така и върху големите бизнес потребители.

Предстои обществено обсъждане на ценовите предложения, преди енергийният регулатор да излезе с окончателно решение.

Цялото интервю с Пламен Младеновски можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!