Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

"La Mer" – Шарл Трене

Шарл Трене
Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме песен, която е едновременно джаз стандарт и емблематичен френски "шансон". Написана е през 1943 от Шарл Трене, но първи я записва Ролан Жербо. Година по-късно Трене прави своя версия, която се превръща в безпрецедентен хит.

Самият той разказва, че текстът му хрумва още когато бил на 16, но музиката се "появява" чак в средата на войната. Тогава той пътува заедно с пианиста си в един влак и вижда няколко красиви езера... и вечерта "Морето" е готово!

До 1966-а вече има над 100 френски варианта и всъщност това е единствената песен, която може да конкурира "La Vie en Rose" на Едит Пиаф за приза най-записваната френска песен на всички времена. Но като добавим и английския вариант "Beyond the Sea", записвана от Боби Дарин, Бин Кросби.. та до Роби Уилямс.

Днес песента има близо 4000 версии и 70 милиона продадени копия. Да не говорим за многобройните "участия" във филми - от "Една добра година" с Ръсел Кроу, през "Френска целувка" (където Мег Райън и Кевин Клайн непрестанно спорят "чия е тази песен - на англичаните, или на французите" и в крайна сметка Кевин Клайн предлага едно страхотно актьорско двуезично изпълнение) до "Ваканцията на мистър Бийн", където на финала всички на плажа в Кан пеят "La Mer". Ето го сега самият мосю Шарл Трене!

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!