Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Петър Илиев: НЕК ще губи по 400 млн. лева годишно с новите цени

| обновлено 02.06.16 16:14
Петър Илиев
Фото: БГНЕС
400 милиона лева ще е загубата на НЕК годишно, ако Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди предложението си за промяна на цените от юли.

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания посочи, че се предвижда техните цени да паднат с 10 на сто. Компанията ще губи и от това, че ще трябва да изкупува тока, който произвеждат топлофикациите по комбиниран начин.

Според Илиев с цените, които регулаторът определя на топлофикациите, се насърчава изхвърлянето в атмосферата на енергия, което е в ущърб на всички.

Не можем да признаваме едно високоефективно производство на ел. електроенергия и в същото време да изхвърляме над 80% от топлинната енергия в атмосферата, защото при тези технологични загуби, които са ни признати от Комисията, ние направо това правим. Това не е в услуга нито на потребителите, нито на топлофикациите, на никой.

Целта на задържането на цените на тока за бита е изравняването им с тези за бизнеса, които ще паднат от юли и премахването на кръстосаното субсидиране. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

При либерализацията на пазара цените на тока за домакинствата се изравняват с тези за стопанските потребители. В момента битовият ток все още е по-евтин, а този за бизнеса по-скъп. За да се избегне шоково поскъпване на битовата електроенергия, Регулаторът намалява цените за бизнеса. Иван Иванов обясни:

За ЧЕЗ няма никаква промяна за цената на електроенергията за бита, за ЕВН има увеличение с около 0.65 процента, за ЕНЕРГО ПРО е намален с 0.91 процент. Това също е в посока на изравняване.

Ниските цени на тока за бита са за сметка на НЕК, каза директорът на дружеството Петър Илиев:

Основното задържане цените за населението се дължи на НЕК. НЕК се явява като основен спонсор на производителите на електрическа енергия.

На това Иван Иванов отговори:

Не считам, че НЕК е основен спонсор. НЕК е обществен доставчик. Това е функция, която е изключително важна досега, но и в преходния период за битовите потребители и за част от бизнес потребителите на ниско напрежение. НЕК остава важна функция.

През лятото загубите по мрежата наистина надхвърлят 50 на сто, признаха от топлофикациите. От юли се предвижда средно за страната топлоенергията да поевтинее с около четири на сто.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!