Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

С Димитър Коцев-Шошо за баща му Константин Коцев и за филмите с него, които от днес се "завъртат" в София

БНР Новини
Фото: Георги Корнейков


От днес в кино "Одеон" в столицата започват специални прожекции на филми с участието на незабравимия Константин Коцев, който на утрешния 4 юни щеше да навърши 90 години. Затова и в сутрешното ни "Радиокафе" поканихме неговия син - Димитър Коцев-Шошо, режисьор, но и писател и преводач, за да ни преведе през филмите, някои добре познати - като любимият на поколения "Топло" или "Шведски крале" и "Случаят Пенлеве", до други - (незаслужено) позабравени и сега събрани в една "страхотна селекция". Заедно с Шошо слушаме и един от многобройните записи на Константин Коцев от "Златния фонд" на БНР - запис, в който големият актьор говори за киното, театъра и как "публиката от много и различни хора трябва да стане едно". Запис, от който гостът ни чува сякаш само ритъма и спомена за един баща, който никога не се е оплаквал, нито "мрънкал", дори и в нелеките моменти от живота си и е научил децата си да откриват хубавото и ведрото в живота.

Ведър и интересен е разговорът ни с Димитър Коцев-Шошо - чуйте го и идете да видите поне един филм на Константин Коцев, защото усещането на споделеното преживяване с други хора е несравнимо.

Откриването е днес с "На малкият остров", събрал в себе си една изключителна творческа компания - освен Константин Коцев, там са и Иван Андонов, и Иван Кондов, под режисурата на Рангел Вълчанов и през камерата на Димо Коларов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!