Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Обществено обсъждане на цените на тока и на топлоенергията в КЕВР

| обновлено 09.06.16 12:01

Започна обществено обсъждане на цените на тока и на топлоенергията в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Предложението на регулатора предвижда от юли цената на електроенергията за бита да остане почти без промяна, а тази за малкия бизнес да се понижи с между 5 и 15 на сто. Готвеното средно за страната поевтиняване на парното и топлата вода е около 4 процента.

Тъй като при либерализацията на пазара цените на тока за домакинската и на бизнеса се изравняват, за да няма шоково поскъпване на битовата електроенергия енергийният регулатор е решил да задържи нейната цена и да понижи тази на стопанските потребители. Този подход на КЕВР обаче вече беше критикуван от производителите и търговците на ток.

Днес становище по предложението на Комисията ще изложат представители на синдикални, браншови, потребителски и неправителствени организации.

За предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" експертите Божидар Митев, Пламен Денчев и Константин Стаменов коментираха:

Проблемите с дисбалансите в българската енергетика практически няма физическа възможност да се решат единствено през цените. Това, което сега се прави в една изборна година, има своето обяснение, но няма своето извинение, каза Божидар Митев.

Регулаторът не стимулира развитието на свободния пазар, тъй като намалява цените на малките и средни предприятия, с което не ги стимулира да търсят свободния пазар, заяви Пламен Денчев. 

Електроенергията е стока и трябва да има пазар на определяне на цената, коментира Константин Стаменов.

КЕВР прави всичко възможно да промени общите условия между потребителите и топлофикациите, за да отпаднат и юридическите такси, плащани от абонати при съдебни дела с дружествата. Това заяви председателят на Комисията Иван Иванов. Той отхвърли обвиненията на омбудсмана Мая Манолова, че регулаторът е излъгал потребителите: 

Аз не по-малко от всеки български потребител на топлинна енергия желая да не се повтарят случаи, в които потребител със задължение от порядъка на 7 лева да плати седемстотин лева разноски при завършване на делото. Ние търсим едно адекватно решение и по този повод се обръщаме към различни институции, които имат отношение към тези правни аспекти, за да може нашето решение да бъде устойчиво. 

Окончателно решение за цените на тока и топлоенергията енергийният регулатор ще вземе в края на месеца.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!