Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Иван Иванов: Потребителите имат стимул да излязат на свободния пазар на ток

Фото: БГНЕС

Цената на тока на свободния пазар е до 10 на сто по-евтина от тази на регулирания. Според председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов това означава, че потребителите имат стимул да излязат на свободния пазар:

Аз определено считам, че нивата, които ние определихме, са икономически обосновани и че това отговаря действително на нашата тенденция да подготвим пазара за неговата либерализация, като премахваме кръстосното субсидиране, което се беше получило в продължение на години поради предшестващи решения.

От началото на годината столичната "Топлофикация" е завела близо 2 хиляди дела срещу некоректни платци. За сметка на това обаче нараства броя на споразуменията с клиенти на дружеството, уточни неговият говорител Елизабет Павлова и подчерта, че споразуменията са трикратно повече от същия период на миналата година. През 2016 година събираемостта на топлофикационното дружество е нараснала:

В крайна сметка нашата цел не е да водим дела и само дела, а да намерим един разумен баланс, както за компанията, така и за клиентите и тогава, когато те имат просрочени задължения и наистина в момента нямат финансова възможност да им дадем възможност да сключат споразумение и да разсрочат задълженията си. Едновременно с това клиенти, които имат текущи натрупани задължения, също могат да сключат споразумение с "Топлофикация София", така че всеки наш потребител, който се е обърнал към нас, сме потърсили разумно решение на неговия казус.

От "Топлофикация Пловдив" отчетоха, че 84 процента от потребителите плащат сметките си навреме. По отношение на юристконсултските възнаграждения Иван Иванов заяви, че КЕВР е в очакване на решението на Конституционния съд, което ще насочи регулатора какво може да направи оттук насетне:

Не по-малко от всеки български потребител на топлинна енергия желая да не се повтарят случаи, в които потребител със задължение от порядъка на 7 лева за разноски за завършване на делото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!