Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Антоний Тодоров: На президентските избори тази година ще има повече изненади

В рамките на проекта „Лявото отвъд етикета“ Институтът за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт” организира кръгла маса на тема „Президентски избори 2016. Предизвикателството пред левицата“.

Сред основните участници в дискусията са преподавателят в Нов български университет професор Антоний Тодоров, както и доцент Андрей Бунджулов, преподавател в УНСС. Директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков също е сред организаторите на форума. Директорът на Агенция "Сова харис" Васил Тончев ще анализира президентските избори и динамиката на обществените нагласи няколко месеца преди вота за държавен глава.

На президентските избори тази година ще има повече изненади, отколкото се очаква, каза в „Преди всички“ един от участниците в днешната кръгла маса е проф. Антоний Тодоров, който ще говори на тема „Политическият пъзел – предсказуемост или изненади“. Той уточни:

Трудно е да се предскаже, защото президентските избори наближиха, а основните актьори – политическите партии, все още пазят в тайна своите кандидати. Има очевидни трудности за партиите да излъчат своите кандидати. Изчакването е свързано с това дали ще могат да създадат някакво по-широко обединение. Например - ще имали общ десен кандидат, като под това се разбира кандидат на ГЕРБ заедно с Реформаторския блок /РБ/. Виждаме трудностите, с които се сблъсква РБ за техен общ кандидат. Между партиите има различия, непрекъснато говорят, че трябва да имат общ кандидат, но все още са много далеч от име. В левицата състоянието и положението е абсолютно същото.

За левицата тези избори са един много важен момент и тя трябва да докаже единодействие. Нещата обаче не са никак лесни, предвид натрупаното недоверие и недоволство между БСП и АБВ, каза още проф. Тодоров:

Ако лидерите не успеят да надмогнат личните си сръдни и личното си разбиране на нещата, личните си отношения, то левицата ще пропусне един голям шанс. Останалите партии от левицата обаче също са важни в този пъзел. Защото  има една доста широка общност с разбирания на ляво от центъра, които биха били склонни да подкрепят подходящ кандидат, стига той наистина да е подходящ за тях – да надхвърля тяснопартийните рамки.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!