Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

МОН проверява 62 проекта по програмата "Подкрепа за предучилищно образование и подготовка"

| обновлено 14.06.16 15:05
Фото: БГНЕС

Министерството на образованието е започнало проверка на одобрените 62 проекта по програмата "Подкрепа за предучилищно образование и подготовка" на децата в неравностойно положение, съобщи министърът на образованието Меглена Кунева. Проверката е предизвикана от сигнал на Националната мрежа за децата. 

На трети юни одобрените проекти са качени на сайта на просветното министерство. Стойността на програмата е 20 милиона лева, каза министър Кунева:
Процедурата по предоставяне на насоките за кандидатстване е започнала 2015 година през месец август. Също така са регистрирани тези неправителствени организации, които кандидатстват по тези три проекта. Става въпрос, освен това за идентично написани проекти и повтарящи се детски градини. В посоките за кандидатстване е записано, че една организация може само веднаж да е водеща по един проект. Формално това е спазено, не е един и същи човек водещ, но всички хора, които участват в тези неправителствени организации, в едната са член, в другата са водещ. За мен, като юрист, това е заобикаляне на закона.

Трите неправителствени организации са и с доста индентични имена - сдружение с нестопанска цел "Детски свят - щастливо бъдеще", сдружение с нестопанскта цел "Детско царство" и сдружение с нестопанска цел "Детски усмивки". Пари по проектите още не са отпуснати. Резултатите от проверката ще станат ясни до осем дни.
Подробности чуйте в репортажа на Александра Михайлова в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!