Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Първанов: БСП и АБВ да опитат да излъчат обща кандидатура за президент

| обновлено 14.06.16 16:18
Георги Първанов
Фото: БГНЕС

БСП и АБВ трябва да спрат с взаимните нападки и да направят всичко възможно да излъчат обща кандидатура за държавен глава. Това посочиха политически анализатори на дискусия, посветена на президентските избори и предизвикателството пред левицата. По този начин, според тях, би могъл общият кандидат на левицата да стигне до балотаж. 
Подобно мнение изрази и лидерът на АБВ Георги Първанов:
Ще сгрешим, ако насочим стратегическия удар в тази кампания взаимно, един срещу друг в лявото пространство. Не е достатъчно само широка лява коалиция. Това е необходимото, но не достатъчно условие. Затова АБВ създава някакви партньорства, надявам се трайни, значими, поне с част от партиите от центъра.

Сред политическите експерти се наложи и мнението, че по-големи шансове да стигне до балотаж би имал кандидат, подкрепен от по-широка лявоцентристка коалиция. Според тях не бива и да се смята, че ГЕРБ е предизвестения победител в предстоящите президентски избори, дори и лидерът на партията Бойко Борисов да бъде кандидатът за държавен глава. Вотът обаче ще бъде изключително важен за бъдещето на левицата в страната, обединиха се те.

СнимкаВ този кратък период от време, който остава до възможната дата, едва ли могат да се лансират нови кандидатури, но ви говоря за хора, които са непознати за обществото и няма време да станат познати, обясни политологът и преподавател в НБУ професор Антоний Тодоров.

Закъснелите кандидатури обаче създават една специфична ситуация на взаимно дебнене, а това, че Борисов е казал, че няма да се кандидатира, не значи, че няма да се кандидатира – може в един момент да го реши, ще намери начин да го обясни и влюбената в него публика ще го преглътне, допълни професорът.

Трябва да има много силна кандидатура от ляво, подчерта Тодоров, като посочи, че той трябва да бъде порядъчен човек, който в социално чувствителен, както и категорично проевропейски настроен, но не антируски, а също така и да бъде патриот, но не националист или популист.

СнимкаСитуацията се е развила така, че колкото по-натам, то толкова по-вероятно ще става Борисов да се кандидатира лично, съгласи се и Васил Тончев, директорът на агенция "Сова Харис".

Лявото в България го има, но лявото няма своето адекватно политическо представителство и извоювано място, така че да застане стабилно на политическата сцена, подчерта Тончев.




Дискусията е организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт".
Подробности чуйте в репортажа на Мария Костова в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!