Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Нинова: Може да загубим 1,1 млрд. лева еврофондове

П. Бакърджиев: Има теч на информация от служители на държавен фонд "Земеделие" и на МЗХ

| обновлено 14.06.16 18:23
Корнелия Нинова
Фото: БГНЕС

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че има риск страната ни да загуби европейски средства в размер на 1,1 млрд. лева по Програмата за развитие на селските райони заради грешки в обществените поръчки, които не са отчетени правилно и прозрачно. Нинова се позова неофициално на писмо на Главна дирекция "Земеделие“ на Европейската комисия: 
Тези пари няма да ни бъдат платени от Европа. Тези пари, около милиард и сто милиона, ще бъдат покрити от националния бюджет. Следващата стъпка е този разход, непредвиден в националния бюджет, да бъде покрит със заем. 16-те, от миналата седмица 17 милиарда заеми, ще продължават да растат, драги българи. Това ви е подаръкът от правителството на Бойко Борисов. От няколко месеца предупреждаваме, че България е заплашена от санкции по европейски програми. Нашите предупреждения бяха отхвърлени от правителството като несериозни.

Медийни публикации с твърдения за такова писмо от Европейската комисия се появиха още вчера, когато министърът на земеделието Васил Грудев призна за такава кореспонденция с Брюксел, но посочи, че тя се отнася за сертифициращия орган, където е установен счетоводен, а не финансов проблем. По думите му проблемът ще бъде отстранен и няма да последват загуби за България.

Изявленията по този въпрос са страшно полюсни, обясни за "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" Петър Бакърджиев от Института за правни анализи и изследвания.

Има теч на информация от служители на държавен фонд "Земеделие" и респективно от служители на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и то защото информацията, която се появява в медиите, се базира на конкретни писма – там има посочени дати, както и конкретни обстоятелства.

Бакърджиев определи реакцията на правителството като "панически ход":
В момента, въпреки че ръководството на Фонда, на МЗХ и парламента са на едно и също мнение и то е, че няма проблеми със селската програма, аз стоя много далеч от тази мисъл, защото заради такива информации през 2013-а ние поискахме от Генерална дирекция "Земеделие" на Европейската комисия копие от докладите, които са свързани с проверките на брюкселските одитори върху работата над селската програма. Затова ние разполагаме с 4-5 доклада, в които констатациите са смущаващи.

Цялото интервю, както и репортажа на Добромир Видев, чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!