Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Половин век български специфики през погледа на социологията

Фото: БГНЕС

„Българите: социологически погледи“ е новата книга на професор Петър-Емил Митев.
Професор Митев е доктор на философските науки и дългогодишен преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е един от учредителите на специалността „Социология“. Бил е и депутат във Великото народно събрание. Ръководител е на Института по социология „Иван Хаджийски“, а преди 1988 година оглавява Научноизследователския институт за младежта. Участва в емпиричните социологически проучвания в България от тяхното възстановяване през 60-те години на ХХ век до днес.
Най-новата му книга „Българите: социологически погледи“ актуализира теми и основни въпроси, поставени още от създателя на българската социология Иван Хаджийски. Но анализът на професор Митев засяга последните 50 години от живота на българите – период с особена концентрация на дълбоки обществени, социални и политически промени в страната, при това на фона на глобализиращия се и също динамично променящ се свят. В нашето свръхинформирано настояще отговорите на въпросите: Откъде сме тръгнали? Какъв път сме изминали? Докъде сме стигнали? Накъде отиваме? остават важни. Нима е възможна – без задълбочения анализ на българските „специфики“, българска национална стратегия във всички области.
С книгата си „Българите: социологически погледи“ професор Петър-Емил Митев вярно и навременно е „разчел мисията“ на българската социологическа наука – да бъде инициатор на истинския разговор за българската младеж, за българската бедност, за влиянието на религиозността и толерантността ни върху националната съдба. Уместно е все още казаното от самия Иван Хаджийски: Една оптимистична теория за българския народ днес може да има обществено значение само доколкото е научна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!