Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

„Книга за мечтатели” - книга, която те вдъхновява да действаш

БНР Новини
Фото: БГНЕС

В „Книга за мечтатели” няма нито миг празна мечтателност, безделие или съзерцания. Има океан от съзидателна човешка енергия, воля и виталност. Най-великолепното качество на сборника е, че всички факти, лица и обстоятелства са реални. Странно защо цялата тази галерия от автентично успешни личности не си намира естествено мястото нито сред горещите новини, нито сред забавната светска хроника? А тук са онези откриватели, учени и авантюристи от цял свят - същите живи хора със своето обикновено житейско начало, направили с енергията си, с находчивостта си, с идеите си, търпението си, а понякога и с лудостта си нашия свят по-обитаем.
Зад всичко стои историята на нечие човешко усилие - от кламера до космическия кораб и байпаса, от символите на лукса до животоспасяващите медицински прибори и великите географски открития. За това ме подсети „Книга за мечтатели”, съставена от младата българска юристка Инна Учкунова. Авторката до голяма степен е постъпила като героите в книгата - с усилие и търпение е създала това, от което сама има нужда. Един алманах на човешкото съзидание - изобретение след изобретение, съдба по съдба… Странно е, че никой досега не си е направил труда - задълбочен и няколкогодишен труд, между другото - за да издири, преведе и подреди тези истински житейски сюжети, които разказват една по-различна история на човешката цивилизация от последните 6-7 века. Тук не са намерили място нито победните битки, нито владетелите, възкачващи се или абдикиращи от престола. Това са малките и големи открития, променили живота на хората без да се съобразяват с националните граници. „Книга за мечтатели” е „Хиляда и една нощ” на човешкия прогрес.
И няма значение дали вярвате повече на мисълта на Стив Джобс: Онези, които са достатъчно луди, за да мислят, че могат да променят света, са онези, които наистина го променят или на Христофор Колумб: Никога няма да прекосиш океана, ако нямаш куража да се откъснеш от брега - струва си да проследите „Тънката червена нишка” в тази увлекателна и вдъхновяваща енциклопедия на креативността и куража в 400 лаконични, но драматични истории. Иначе как в труден момент, ще се сетите, че неуспешният предприемач може да е успешен изобретател, че Новият свят е открит заради грешка на немския картограф, че Пулицър не е знаел английски език, когато пристига в Ню Йорк, че е възможен бляскав финал и след безнадеждно начало. В „Книга за мечтатели” освен всичко друго можете да прочетете точно колко банкрута трябва да преживеете, преди да застанете начело на списъка с най-богатите на „Форбс”.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!