Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Иван Станков: Трябва да има по-различен подход към новите държави в ЕС по отношение на земеделието

проф. Иван Станков
Фото: БГНЕС

Преди дни екологът Константин Дичев изпрати сигнал до генералния директор на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ. В него той предупреждава, че от участието на България в общата селскостопанска политика на Европейския съюз голяма част от средствата по директните плащания за миналия програмен период и от Програмата за развитие на селските райони са усвоени от 100 свързани лица:

Този сигнал, който пуснахме може да се нарече протест срещу службите, европейските служби и основно ОЛАФ и Службата по земеделие в Европейската комисия. Ние сме ги сезирали нееднократно. Няколко пъти сме описвали детайлно схемите на ограбване - заяви Дичев.

Проф. Иван Станков, бивш министър на земеделието в служебния кабинет на Марин Райков, сега заместник-председател на Комисията по земеделие в НС, коментира в предаването "12+3" по програма "Хоризонт" темата за директните плащания на фермерите:

Сегашното положение е една нарушена структура на производство. Трябва да се направи един много сериозен анализ, но не анализ на предшестващите няколко години, както обикновено се прави и се отчита някакъв минимален ръст, а трябва да се анализира целият преходен период, да се видят грешките и на тази база да се направят съответните вече препоръки. Ние имаме готова стратегия, имаме определени приоритети, но всичко това предварително трябва да се анализира. Европа не ни разбира, защото в Европа вече стотици години има частно стопанство, докато при нас тези структури се създават едва сега и тръгнахме по един път, а нямахме никаква готовност за него.

Проф. Станков допълни:

Когато бях служебен министър, искахме да убедим Европа, Съвета на министрите, че ние се нуждаем от по-различни схеми и наистина успяхме да прокараме няколко неща, които до известна степен ни устройват. Това са обвързаното плащане, младите фермери, малките стопанства, но това са много дребни суми и затова казвам, че те не ни разбират и са далеч от нашите проблеми, защото при тях машината работи и всичко е синхронизирано, добре разработено. Аз мисля, че трябва да има по-различен подход към новите европейски страни.

От звуковия файл можете да чуете цялото интервю с проф. Иван Станков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!