Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Пловдив събра хорови диригенти за творческа лаборатория

АМТИИ - Пловдив

Когато към една географска точка започнат да се стичат много хора, и то специалисти като, да речем, хорови диригенти, това няма как да е случайно. В Пловдив тази седмица са се събрали и млади амбициозни хора, готови да учат и да се усъвършенстват, и вече утвърдени имена от България и света за Майсторския клас по хорово дирижиране на вече легендарния маестро Крикор Четинян от 2 до 8 юли.

Доц. Четинян е дългогодишен ръководител на катедра „Оркестрово и хорово дирижиране” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, бил е член на жури в почти всички европейски хорови конкурси. Канен е да ръководи майсторски класове по дирижиране в много страни на Европа. За втори път такъв курс се организира и в Пловдив по идея на младия диригент Кръстин Настев.


Специално за случая от Скандинавия пристигна и диригентът Михаил Делчев - създател на четири хорови състава, които изпълняват български фолклор. Той е довел със себе си певиците от хор "Перуника", сформиран преди почти две години в Стокхолм, Швеция. На 7 юли от 19 часа в сградата на НУМТИ "Добрин Петков" те ще изнесат и концерт. Заключителният концерт на диригентския курс ще бъде в петък от 19.30 ч. в пловдивската зала" Съединение".

Чуйте интервюто с Михаил Делчев в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!