Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Евгения Харитонова: КЕВР трябва да разработи методи за компенсация за скъпия ток

| обновлено 12.07.16 19:14
Евгения Харитонова
Фото: БГНЕС

Защитата и на потребителите на ток, и на производителите на електроенергия ще остане една от основните задачи, с която трябва да се справи енергийният регулатор след либерализацията на пазара.

За да няма драстично поскъпване на тока за крайните потребители, до една година Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да разработи начините, по които да се компенсира скъпата електроенергия от американските централи, ВЕИ и когенерациите. Пред "Хоризонт" Евгения Харитонова от енергийния регулатор заяви:

Дали ще бъде отделен фонд, дали ще бъде Фонд "Енергийна сигурност" или някакъв друг фонд, такава институция явно ще трябва да има. Ние сме разчели, че пазарната цена е 70 лв. Част 70 лв. отива на пазара и от 70 до 190 - 120 лева ще трябва да се покрият от потребителите. Това е разлика.

Членове на регулатора наскоро се върнаха от Австрия, която има опит в освобождаването на пазара и където със средства на Норвежкото правителство бяха обучавани как да прилагат добрите практики.

В Австрия няма разлика между енергийно бедните хора и класическите битови потребители. Те всъщност имат разлика в потреблението, което правят хората, но нямат регулирана цена. Те имат търговци, които доставят електроенергията до всеки било битов или малък потребител. Другото, което ние не правим, е изпълнението на всичките разпоредби на един регламент за прозрачност и интегритет на пазара на едро. Това беше нашата насока, защото нямаме сериозен опит. Едно е да седнеш да четеш, друго е да го прилагаш.  

Целия разговор с Евгения Харитонова чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!