Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

БСП и АБВ не са обсъждали конкретни имена за предстоящите президентски избори

| обновлено 12.07.16 18:30
Фото: БГНЕС

По време на разговорите между БСП и АБВ в Народното събрание за обща кандидат-президентска кандидатура на левицата не са обсъждани конкретни имена.

На срещата двете партии дадоха обща негативна оценка на президента Росен Плевнлевиев и си поставиха за цел спечелването на президентските избори.

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви:

Вървят номинации. Нека видим имената, ще изберем този, който е най-достоен и печеливш. Целта, която си поставяме, е да променим модела в президентската институция, наложена от политическа партия ГЕРБ. Да променим съдържанието, което политическа партия ГЕРБ внесе в президентската институция, средството за постигането на тази цел е да спечелим президентските избори и тръгваме с такава воля
.

Председателят на АБВ Георги Първанов коментира предпоставките за евентуалната обща кандидатура на предстоящите президентски избори:

Отговорът на това, дали ще успеем да бъдем заедно на президентските избори, зависи и от характера на номинациите, които вървят, и преговорите, които ще се реализират между потенциалните коалиционни партньори относно личността на бъдещия държавен глава
.

На разговорите на ръководството на БСП с "Движение 21", беше подчертано, че нарушеният диалог в ляво е възстановен. Председателят на "Движение 21" Татяна Дончева заяви:

Кога ще говорим за имена. Дали имената на лидерите, трябва да бъдат включвани в сметките. Дали представителите на различните политически сили, могат да ги преглътнат или не. Това все още е открит въпрос.

Това е първият кръг от разговори за обединяване около платформата и политическата рамка, в която левицата ще участва на предстоящия вот.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!