Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Майстора се върна

Разговор на площад „Велбъжд“ с Евгени Серафимов, човекът зад идеята „Майстора на един декар“

БНР Новини
Фото: otdron.com



В крайна сметка Майстора се разпростира на декар и половина. И все още си е там, на площада в центъра на Кюстендил. Изнесеното студио на „Радио София“ беше разположено на метри от портрета, който (заснет от дрон) донесе само за ден над 50 хиляди гледния в YouTube, положителни реакции и „браво“ от цял свят, хиляди гости на града и рекордна посещаемост на галерията „Владимир Димитров – Майстора“. И все още можете да дойдете и да го видите, защото проектът е бил осъществен с надеждата да остане до първия дъжд. Но първият дъжд идва и отминава, но не отмива лика на Майстора, а само го „освежава“ и отмахва полепналата прах. Оказва се, че боите, специално „забъркани“ от Свилен Блажев (един от многото големи художници на Кюстендил) са много по-трайни, отколкото дори самият той е предполагал.

Всичко това научаваме от Евгени Серафимов, човекът, на когото му хрумва тази наистина впечатляваща идея. Евгени Серафимов получава поздравления  Снимка: Фейсбук, Вл. ТашовТой самият е убеден, че просто е станал „проводник“ на нещо голямо, което е трябвало да се случи. Роден и израснал в Кюстендил, Евгени преподава в най-старото училище в града „Кирил и Методий“, ръководи и школа за малки и млади художници „Новите майстори“. И когато „намисля“ да направи портрет на Майстора на един декар, той осъществява идеята именно със своите възпитаници, с които до този момент имат реализирани немалко интересни и иновативни проекти, правили са и експозиции в София. Всъщност координацията се осъществява от 4-ма „пораснали“ художници – Евгени, съпругата му и двама приятели. Основната работа се извършва от „големите“ от школата – тези на възраст от 16 до 23 години (включително негова възпитаничка, която сега учи във Флоренция), но се включват с огромен ентусиазъм и чисти сърца и „малките“ – първоначално 30 деца, които накрая нарастват до 60. Рисува се предимно късно вечер на осветения площад и дори логистиката някак се получава от само себе си. А според Евгени Серафимов най-голямото чудо е „брадата на Майстора“, защото тя е най-обемна, уж най-скучна, няма творчество и затова поверена на десетките деца, които обаче са толкова щастливи, че им е поверена отговорна задача и влагат толкова позитивна енергия и вяра, че този елемент сякаш носи свое послание. Това е една от историите, които ще чуете в разговора ни с Евгени. А също и за кюстендилчето, което живее в Женева, но си е било в града за лятото и баба му го водила всеки ден да участва в създаването на портрета, и се снимало с „неговата плочка“, тази, която то е оцветило и сега пише проект, с който да представи Кюстендил в училището си в Швейцария.

Въпреки че и стоейки на площада, да можете да видите портрета на Майстора, истинското преживяване е като се качите на хълма Хисарлъка. Или да видите снимките от дрон – те са прекрасни, впечатляващи, въздействащи. Техен автор е Марин Маринов – и той е кюстендилец и това е поредната „прекрасна среща“ покрай този проект, по думите на Евгени Серафимов. Той е убеден, че въздухът в града е уникален и че толкова творчески настроени деца няма никъде другаде. Много говори за личността на Владимир Димитров-Майстора, за неговата значимост за всички нас и, разбира се, за кюстендилци. И за границите на времето, които с помощта на изкуството сякаш изчезват. И затова той най-много харесва краткия коментар (един от стотиците) под клипа от дрона в интернет – Майстора се върна.

Евгени Серафимов е динамичен, инициативен, позитивен, пълен с идеи. Вярва, че изкуството принадлежи на днешния ден и върви ръка за ръка с новостите. За да впечатли, за да доведе хора, за да се говори за него, то трябва да е „свръх, да е мега“. И го доказва с реализацията на този портрет. А ще има и още – всяка година различно „лятно изкуство на площада“.

Чуйте цялото интервю с Евгени Серафимов – ще разберете как е станало прехвърлянето на прочутата картина от листа на площада, как се борави с мащаба, какви са били страховете и трудностите, какво се крие зад „Майстора на декар (и половина)“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!