Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Проф. Владимир Чуков: Чистките на Ердоган подготвят почвата за още по-големи конфронтации

БНР Новини
Манифестиращи в подкрепа на президента Реджеп Таип Ердоган горят снимка на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван че е организирал преврата
Фото: ЕПА/БГНЕС




На петия ден след опита за военен преврат в Турция в студиото на „Нашият ден“ поканихме арабиста Владимир Чуков и политолога Калоян Методиев за да направим анализ на случилото се до момента в страната и на това, което можем да очакваме да се случи в бъдеще. След като стана ясно, че над 50 000 души в сферата на сигурността, съдебната система, религията и образованието са били уволенени, а други 10 000 са били арестувани под предлог за участие в пуча, проф. Чуков изрази опасенията си, че интелектуалният елит на Турция няма да стои със скръстени ръце. Според него чистката на президента Ердоган подготвя почвата за още по-големи конфронтации в турското общество. Калоян Методиев допълни, че е притеснен от доминиращия профил на хората, които и днес защитават с митинги и демонстрации управляващите в страната и че не бива да се забравя, че светският характер на Турция след времето на Кемал Ататюрк винаги се е осланял на турската армия. Политологът поясни, че властта на военните също е някакъв тип диктатура, но в държави като южната ни съседка функционирането на чиста демокрация от европейски тип е утопия.
Как звучи тяхната оценка на опита за военен преврат в страната? Защо го характеризират като автентичен, но дилетантски? Каква е ролята на Фетхуллах Гюлен в него? Има ли външна намеса в събитията от нощта между петък и събота? И как случващото се в Турция променя баланса на силите в целия Близък изток? Чуйте анализа на проф. Владимир Чуков и на д-р Калоян Методиев в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!