Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Започва фестивалът за древни култури "Слънцето на Тодорка“

Слънцето на Тодорка
Фото: Пламен Генчев
Днес започва фестивалът за древни култури "Слънцето на Тодорка“, който се провежда за трета поредна година край разкопките на неолитно селища близо до Враца.

Наименованието му е от името Тодорка, с което доби популярност намереният при проучванията добре запазен скелет на най-древната дама, откривана по нашите земи. Нефритеният амулет, стилизирано пресъздаващ образа на раждаща жена, е емблема и запазен знак на фестивала. Основният поминък на древните земеделци – да отглеждат, преработват и съхраняват лимец, за което свидетелстват проучванията, е център на демонстрациите по експериментална археология.

Георги Врабчев от сдружение "Темп арт“, съорганизатор на форума разказа:

Ще има включени различни демонстрации в областите керамика, накити, реконструкция на жътва на лимец и ритуално месене на хляб. Гостите на фестивала ще могат да изработят монети със своите ръце, ще могат да отпият истинска медовина, ще могат да се включат в археологиоческите училища, които са нещо като запазена марка на нашия фестивал. Фестивалът е денонощен като събитие. Вечер ще има интересни музикални програми на различни участници от Враца и областта. Научните сесии и кръглите маси също са отворени за слушатели и зрители.

Фестивалът продължава до неделя.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ива Антонова.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!