Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Банско и джаз – позната „подканваща“ комбинация за 19-а поредна година

БНР Новини

Зададе ли се на хоризонта месец август, мнозина започват да си мислят за джаз в планината.

Разбира се, визирам джаз фестивала в Банско, който ще се проведе за 19-и път на площада в планинския ни курорт, който отдавна е превъзмогнал предразсъдъците относно своята „съвместимост“ с джаза. Оказва се, че джазът се чувства удобно там, а и банскалии вече „поназнайват“ доста за музиката с широки граници. И посрещат хиляди гости не само от цяла България, но и откъде ли не в „дните на джаза“.

В сутрешното ни „Радиокафе“ гостува д-р Емил Илиев, човекът замислил някога джаз фестивала и продължаващ до днес да бъде негов ръководител и двигател.

д-р Емил ИлиевРазговорът ни започва обаче с тъжни нотки, защото една от звездите на тазгодишното издание – италианката Нада е загубила своя близка по време на атентата в Ница и е отказала всичките си летни участия. Когато светът около нас не е същият, това се отразява на всички пластове, включително и на културното многообразие. „Ние тъжим с Нада и я разбираме“ – казва по този повод д-р Илиев. Продължаваме с обявената детска джаз академия, за която – да знаят всички родители – трябва да запишете децата си предварително, а не после на място. Стига да искате да се включат, разбира се. И продължаваме с акцентите на първия уикенд на фестивала, който тази година е с два дни по-дълъг, не от 8 август (както обичайно), а от 6 до 13 август. Като има и две „предварителни“ вечери, сред коио е и бутиковия концерт на Йорданка Христова, която после – на 6 август – ще открие официално фестивала заедно с Биг-бенда на Благоевград. И следват 8 вечери, коя от коя по-богати, многообразни (с интересен китайски джаз-акцент), с тритото на Сайръс Честнът, с „Шакатак“... та чак до финалната вечер с „голямото изкушение“ на фестивала – британката Джос Стоун, за която всички говорят.

Чуйте интервюто – ще разберете повече за програмата, не само музикалната, но и съпътстващата (филми, беседи за изветни джазменис, изложба, че и много интересни лекции, свързани с геополитиката). И за финал – малко буги-вуги за добро настроение, защото то (буги-вугито) пак ще е в Банско с двама страхотни пианисти – немския „цар“ на този стил Аксел Цвингенбергер и Кейко Сайто от Япония.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!