Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Професор Пенчев: Пийте вода, която отговаря на стандартите



Знаете ли каква е разликата между натуралната минерална, изворната и трапезната вода? А кои води се следят най-строго? С каква вода трябва да напояваме? Защо могат да бъдат опасни води, които сме си налели от чешми или извори, чието качество не се следи? Юлияна Корнажева разговаря с преподавателя от Минно-геоложкия университет и председател на Българската асоциация по подземни води професор Павел Пенчев:

Между литър и половина и два литра вода трябва да пие човек на ден, напомни Пенчев. Само че българинът може да изпие толкова ракия, а вода не пие.

Най-стриктно се следи качеството на бутилираната минерална вода, обясни Пенчев. Най-висшият клас са минералните води от сертифициран водоизточник. Самият източник е естествено защитен от замърсяване. Някои от тях съдържат повече флуорид и не са подходящи за малки деца, но това е обозначено на етикета,  каза още проф. Пенчев.

Вторият вид са изворните води. Те също трябва да отговарят на стандарта за питейно-битово снабдяване. Към третия вид спадат трапезните води. Те са пречистени,  не са в състояние, както природата ги дава, подчерта специалистът.

Още данни и съвети чуйте в репортажа на Юлияна Корнажева.

Чуйте и анкетата на Надежда Николова пред Централните хали в София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!