Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

"Mas que nada" - Сержио Мендес и Бразил’66

БНР Новини

Днес в рубриката „Незабравимите“ започваме седмицата с една от най-известните бразилски песни. Написана е през 1963-та от Jorge Ben, той си я и записва пръв, но истински голямата слава за Mas que nada (Маш ке нада) идва три години по-късно, когато Сержио Мендес я харесва и я включва в дебютния си албум с групата Бразил’66.

Междувременно вече я е записал и Дизи Гилеспи, като така поставя началото на дълга поредица кавъри от страна на Ела Фицджералд, Ал Жиро та до Пинк Мартини и Black Eyed Peas.

Но да се върнем на Сержио Мендес, благодарение на когото Mas que nada е на 5-а позиция в класацията на „Ролинг Стоун“ за най-популярните бразилски песни на всички времена. Той я записва три пъти, като всяка версия се представя успешно в американските класации. Последната (с Black Eyed Peas и допълнителни вокали от неговата съпруга) влиза в прекрасния му албум Timeless. Тя е част от прекрасния саундтрак на анимацията „Рио“, използва се често за тема в популярни предавания на бразилската телевизия, както и за различни спортни видеоигри. Ето го сега Сержио Мендес,човекът, който смесва по един изумителен начин боса-нова-та с джаза и фънка и неговата Mas que nada.

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!