Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Кой ще поеме отговорност за пътищата в природен парк "Витоша"

Слушатели на "Хоризонт" сигнализираха, че пътят от София до местността "Дендрариум" през квартал "Бояна" е в изключително тежко състояние. Пътят е дълъг около 15 километра, а по него са преброени 190 дупки. На 16-и юни група туристи са внесли в общинската администрация сигнал за изключително лошото състояние на пътя.

Ние също имаме сигнали за състоянието на този участък, заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" кметът на София Йорданка Фандъкова:

Знаете, че през последните години пътят към "Алеко“ е сериозно ремонтиран, така че по този път вече доста работа е свършена. Възложила съм да бъде направен оглед на пътя към "Златните мостове“ и частично, където е възможно, да се ремонтира, за да може хората да стигат по-лесно до там. За мен най-важното е много скоро да се приеме планът за управление на Витоша, който се изработва от предприятието за управление към Министерството на земеделието. Ние дадохме нашите становища, така че да се гарантира, че не Витоша няма да има строителство и ще се развива както летен, така и зимен туризъм, да се обособят зоните за ски писти, защото всички деца на София започват да карат ски първо на Витоша и това не трябва да го забравяме.

Парк "Витоша“ е много комплексен, съчетан е от различни собствености, каза Иван Велков, общински съветник в Столичния общински съвет:

Много често отговорните институции, които имат пълния инструментариум да променят нещата, всъщност не са общинските съветници, а държавните институции, защото паркът е държавен. Планината е на територията на четири общини.

Велков допълни:

В момента Община София няма собственост на парка, с много малки изключения – една-две останали хижи. Огромната част от парка е с толкова шарена собственост – частна и държавна, че всъщност това е проблем, който е общ, но в същото време не е на никого. Никой не се занимава с него, защото се препредава от Републиканска пътна мрежа, Общинска пътна мрежа, районен кмет, районна администрация, бюджет, план и т.н.

Цялото интервю с Йорданка Фандъкова и Иван Велков, както и анкетата на Маргарита Дойчинова можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!