Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Скоро възрастните хора ще могат да получават помощ от свръхинтелигентна стена

Съвсем наскоро възрастните хора ще могат да получават помощ от свръхинтелигентна стена, която ще се намира в техния дом. Тя ще следи техните навици, настроения, здравословно състояние. Ще спести и немалко грижи и тревоги на техните близки, които трябва да са на работа, докато възрастните хора са си вкъщи. Проектът е съвместна разработка на техническите университети на доста европейски страни, болници, юридически кантори, както и световноизвестни фирми. Умната стена ще може да изглежда като таблет, в опростения си вариант, или като голям плазмен екран. Очаква се цената му, след като бъде пуснат на пазара, да е от 700-800 лева до 2-3 хиляди лева.

Това е изкуствен свръхинтелект, който знае кога сте весел и кога тъжен, който звъни на личния ви лекар, когато кръвното ви скочи, който подава сигнал на 112, когато в къщата има пожар. Той може да повика близките ви, ако имате проблем, също така да ви подсети да излезете на разходка или да решите една кръстословица. Изкуствен свръхинтелект от научнофантастичен филм или книга? Не, става въпрос за реална научна разработка, която вече се тества в Дания и Холандия – две от водещите европейски страни по проекта. Проект, в който водещо място има и нашият Технически университет. Той на стойност над 6 милиона евро и е изцяло финансиран от Европейския съюз. Проект, наречен Електронна стена за активен дълъг живот, каза професор Владимир Пулков:

Идеята на тази стена е да подпомогне, възрастни хора, най-вече с лека форма на деменция, да продължат да живеят активно и пълноценно и да остареят пълноценно, да се предотврати развитието на тази болест, която е доста широко разпространена сред възрастното население.

Какво представлява тази умна стена, обясни още той:

Това е една електронна платформа, състояща се от един екран и допълнителни устройства, които ние сме разработили. Тя следи за състоянието на самия човек, следи състоянието от дистанция. Ние не качваме най-различни устройства и сензори върху възрастния човек, а го оставяме да се движи свободно, както си водиш неговият нормален начин на живот. Чрез тази електронна стена, чрез камери и микрофони ние се опитваме да следим неговото ежедневие.

Дали си е взел медикаментите, дали си е направил гимнастиката сутрин, да не се е застоял много? Ако види стената, че се застоява повече, тя го подканва да се движи, да излезе, да се социализира, да си направи разходката. Ако времето, ако навънка е хубаво, казва – "защо стоиш цял ден в къщи, излез да се разходиш". Ако вали дъжд ти казва – "ти взе ли си чадъра, или взе ли си дрехи и така нататък".

Това, което понякога убягва на хората, умната стена успява да обхване. Тя се самообучава от навиците на човека и дори хваща неговите емоции, казва професор Пулков:

Опитваме се да сложим достатъчно интелигентност в стената, която да позволи да разпознава дали човек е в депресивно състояние, дали плаче, дали се смее, дали се радва, дали се държи неестествено. Има т.нар. "време на самообучение". На компютъра той започва да се самообучава. На всеки един изкуствен интелект едно от свойствата му е да наблюдава, да се обучава.

Колкото и невероятно да звучи, не техническата разработка, която вече е готова, а юридическите аспекти се оказват по-големия проблем. Паралелно с решаването на юридическите казуси, учените се опитват да направят устройството да е за масова употреба. Съвсем скоро този свръхинтелект ще е на пазара, казва още професор Владимир Пулков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!