Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабравимите

"You're My Best Friend" - "Куин"

Фото: Архив
В рубриката "Незабравимите" си припомняме, че днес Фреди Меркюри щеше да навърши 70 години.

Роден през 1946 в Стоун Таун, тогава част от Занзибар, която пък е била британска колония. Днес това е територия на Танзания.

Фреди (или Фарук Булсара, както е рожденото му име) е на 13, когато семейството (от ирански произход иначе) се мести в Англия. Той свири на пиано и има куп артистични заложби. Неслучайно постъпва в Колеж по дизайн (без дори да уведоми родителите си) и негова е идеята за герба на Куин. Групата, която се е наричала "Смайл" - в нея са свирили Брайън Мей и Роджър Тейлър. А с тях Фреди се запознава благодарение на свой състудент. Той после става вокалист на друга група - Ibex, и със сценичните си изяви впечатлява Брайън и Роджър, който го канят за новата си група.
Името "Куин" е предложено от - да, точно така - от Фреди Меркюри.
Останалото е история.

Ние ще споделим с вас късче от нея - песен от албума "Една нощ в операта". Нарича се You're My Best Friend и е първата, композирана за "Куин" от баскитариста Джон Дийкън. А Фреди Меркюри я изпява по неповторим начин.. и изиграва, и ѝ вдъхва живот, както само той умее. Едва ли има по-цветен, по-театрален, по-кабаретен, по-многопластов, по-фантастичен певец от него! Нали?!

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!