Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Ангела Меркел: Ситуацията с мигрантите е много по-добра

Фото: БГНЕС / Фото: БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще продължи усилията за повишаване на сигурността и ускоряване на репатрирането на мигранти, на които е отказано убежище, но настоя, че сега ситуацията в страната като цяло е доста по-добра, отколкото преди година.

Меркел заяви пред парламента, че през последната година са направени много неща за справяне със стотиците хиляди мигранти, пристигнали в Германия през 2015 г., но призна, че има да се свърши още доста работа. По думите й, правителството ускорява мерките за интегриране на мигранти с добри перспективи за оставане, като ситуацията днес е много пъти по-добра, отколкото преди година, но остава да се направят още много неща.

Меркел, чийто Християндемократически съюз загуби значителни позиции за сметка на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" на местни избори в неделя, настоя, че напливът на мигранти няма да доведе до орязване на социалните помощи за германците, както се страхуват някои хора. Тя предупреди политиците да бъдат умерени в езика си и да не ескалират с думи ситуацията, имитирайки популисткия стил на "Алтернатива за Германия". В неделя спечелиха само популистите и никой друг, предупреди тя с оглед на реултатите от местния вот в провинция Мекленбург-Предна Померания, на който "Алтернатива за Германия" спечели над 20%.

Меркел защити подхода си към германско-турските отношения и каза, че споразумението на Европейския съюз с Турция за спиране на мигрантския поток е необходимо и може да служи като модел за договаряне с други страни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!