Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Валентин Вацев: Каквото и да се случва в Близкия изток занапред ще става с непременното руско участие!

Фото: Стаматина Никова
В началото на новия сезон решихме за момент да загърбим нашенските неразбории и да погледнем към големите процеси, бележещи не просто настоящето, а и бъдещето на света. За целта поканихме специалиста по геополитика Валентин Вацев с когото „се разходихме“ из някои от най-горещите точки на планетата.
Според него, основното събитие на 2016-та е осъзнаването на факта, че каквото и да се случва оттук нататък в Близкия изток, то ще става с неминуемото участие на Русия. А в тази част на света наистина предстоят големи промени – някои от великите сили в региона ще залязват, на други предстои период на възход, а за трети – изходът все още изглежда неясен. Към тях принадлежи бъдещето на идеята за създаването на независим Кюрдистан и турският отговор на този стремеж.
Отношенията между Белия дом и Кремъл също не останаха встрани от разговора. Според анализатора, благодарение на плътния контакт между Джон Кери и Сергей Лавров, се запазва мирът на планетата, но разбирателството между двете велики сили е изправено пред предизвикателството на президентските избори отвъд океана. От името на следващия американски президент зависи много – включително и това дали мирът ще се запази или ще започне „голямата война“, бележеща края на една световна хегемония.
Кой от претендентите има по-големи шансове да стопанисва Белия дом от есента? И защо според Валентин Вацев Голямата Власт не се разпределя с демократични процедури? – чуйте в звуковия файл. И не пропускайте отговорите на въпросите – каква ще бъде ролята на Европа в предстоящите процеси; как бежанската криза ще повлияе на утрешния ни ден и в каква посока се променя политическия пейзаж на стария континент?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!