Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Софийски солисти ще свирят под ларгото в Деня на София

БНР Новини

Концертът е на 17 септември от 19 часа и дори за състав като нашия, който обича да експериментира, мястото е необичайно, както каза проф. Пламен Джуров при гостуването си в сутрешното ни "Радиокафе". Това е експеримент – продължава дългогодишният диригент на ансамбъла – и акустичен, и културологичен, защото мястото е много интересно, огромно, с височина, може да събере 600 седящи слушатели. А от друга страна, мястото е проходно – то свързва двата подлеза. Именно с мисълта за многото и различни минаващи и (казано с усмивка от Пламен Джуров) със спомена за онзи прочут експeримент на свирещия инкогнито в метрото Джошуа Бел, е съставена програмата за вечерта от "Малка нощна музика" от Моцарт (оттук и името на концерта "Малка нощна музика...под ларгото"), през прочутия канон на Пахелбел, концерта за 4 цигулки на Вивалди, "Любовния поздрав" на Елгар, та до хабанерата "Хубавата кубинка". Всеки може да се заслуша, да поостане, а за ценителите това е поредният музикален празник, поднесен от "Софийски солисти", които предната вечер имат друг концерт в изпитаното пространство на Военния клуб със съвсем различна програма, в която съпоставяме времена

Снимка

На 16 септември от 19 часа те започват с емблематичната за тях "Фантазия и фуга" от Бах, продължават с друга знакова творба – "Петте скици" на Марин Големинов и след това представят премиерно симфонията на латвийския композитор Петерис Васкс. Много интересен – обяснява Пламен Джуров, искам специално да спомена имената на отделните части на творбата, защото те са със сериозна претенция – Гласът на тишината, Гласът на живота, а третата е Гласът на съвестта. С ударни средства Васкс търси защита на тези названия. Красива музика, с необичайни фрагменти, която – убеден съм в това – хората с въображение и чувствителност към околния звуков свят няма да забравят.

А междувременно "Софийски солисти" имат и концерт на фестивала на камерната музика в Габрово. Той ще бъде предаван директно по програма "Христо Ботев" на 15 септември от 19 часа.

Следват още изяви – Кюстендил, София и поредното турне в Япония, където 13-те самураи (както често ги нарича пресата) имат много почитатели и винаги пълни (огромни) зали. И винаги свирят и българска музика. Петте скици на Марин Големинов отдавна са прочути в Япония, благодарение на нас – казва Пламен Джуров.

Чуйте цялото интервю и минете под ларгото на 17 септември между 19 и 20 часа за концерта на "Софийски солисти" там.

Няма да съжалявате, а и ще бъдете част от един музикален експеримент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!