Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Пламена Мангова за (ролята на) музиката на Шостакович в живота ѝ, за Максим Венгеров и дъщерята на Ростропович

Музиката на големия композитор ще звучи в зала "България" от 11 до 21 часа в неделя

Фото: hksl.org

Обичам Шостакович - това е мотото на деня в зала "България". Денят е 25 септември, неделя. Вратите са отворени за музиката на един от най-изумителните композитори на 20 век, изпълнена с контрасти,поднесени с неподражаемия маниер на музикант от най-висока класа, който сам чертае бъдещето. За тези, които знаят, че обичат музиката му, денят е празничен, а онези, които още не са навлезли в неповторимия му свят, могат да очакват изненади. В това отношение Шостакович винаги е бил много добър. И така, денят на Шостакович започва в 11 часа с думи за композитора, за неговия живот и стойността на музиката му. 

Разказва Лъчезар Каранлъков, който дълги години преподава история на музиката в музикалната академия. Следват различни "музикални зони" с фантазии за Шостакович (Анжела Тошева и Михаил Големинов), с два квартета (Фрош и София), с време за консерваторията (от студенти до преподаватели, тук се открояват Борислава Танева и Илия Чернаев с фантастичното Концертино за две пиана)... и така стигаме до вечерния концерт на Софийската филхармония под палката на Станислав Ушев,със солист Пламена Мангова. Програмата започва с Празнична увертюра (както се полага) и завършва с 9-а симфония. Между тях е първият концерт на Шостакович за пиано с онази невероятна трета част, в която има и втори солист - тромпетът.

За концерта в София пристига един изключителен тромпетист - белгиецът Вим ван Хаселт, професор в музикалната академия във Фрайбург, който е бил в състава първо на Берлинския радиооркестър, а след това - на Амстердамския Концертгебау и съответно е свирил под палката на Мртин Янсонс, Маазел,Николаус Харнонкур, Густао Дудамел. През последните години Хаселт предимно преподава и концертира, тази година издава втория си диск. Солистка в този концерт ще бъде Пламена Мангова, която гради все по-значима международна кариера и, за щастие, често имаме удоволствието да я слушаме в България. 

Чуйте какво сподели тя в сутрешното ни "Радиокафе" - за точно този концерт, за едно паметно негово изпълнение на фестивала, организиран от дъщерята на Ростропович, под палката на Максим Венгеров, за музиката на Шостакович, която записва за първия си диск и която й носи много награди, за щастието да се работи с диригент като Станислав Ушев (за когото и оркестрантите са й споделили, че се чувстват "като на курорт"), който е специализирал в Русия и добре познава тънкостите при интерпретацията на Шостакович...

Много интересно разказва Пламена Мангова - чуйте я, а за да заобичате (или продължите да обичате) Шостакович елате в неделя в зала "България".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!