Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Ръководството на ДПС реши да има обсъждане за вот на недоверие

Фото: БГНЕС
Ръководството на ДПС предложи да се обсъди вот на недоверие за цялостна политика към правителството на Бойко Борисов. Лидерът на Движението Мустафа Карадайъ заяви:

Основата на това правителство, тоест мнозинството в Народното събрание, и начинът, по който се конструира, е погрешно и по този начин погрешно е съставен този кабинет. Няма секторна политика, за която да няма вот на недоверие и нашето предложение беше евентуално да обсъдим вот на недоверие за цялостна политика към Кабинета.


ДПС провежда консултации с БСП в парламента по инициатива на левицата. Социалистите предложиха темата на вота на недоверие да бъде външната политика. Лидерът на партията Корнелия Нинова коментира:

Обсъдихме няколко теми за вот на недоверие. Ще продължим консултациите, след като двете ръководства на партиите се съберат. Информираме ги за резултата от разговорите и за насрещните предложения, които получихме от ДПС. Така че ни предстоят втори път разговори след двете заседания на ръководствата на партиите.

Следващите разговорите между двете партии ще се проведат идната седмица. Предстоят консултации и с другите партии.

Междувременно депутатите от ДПС призоваха управляващите от ГЕРБ да не стават съучастници на националистически формации, които целят приемане на закони, пораждащи омраза и реваншизъм. Депутатът от ДПС Тунджер Кърджалиев призова да не се приемат дискриминационни текстове в основни закони:

Приеманите досега и оттук нататък законодателни актове, които имат дискриминационен и антидемократичен характер, са своеобразен вододел в отношенията между Движение за права и свободи и политическа партия ГЕРБ. В бъдеще тези теми ще са незаобиколим фактор в комуникацията ни с ГЕРБ, ако я има тази комуникация. Тук визирам задължителния вот, загубата на избирателно право, ограничаването на гласуването в чужбина, забраната за предизборна агитация на друг език, закона за закриване на лицето.


В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Костова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!