Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

"Софийски солисти" отличени с Националната награда за музика "Акад. Марин Големинов"

"Софийски солисти" с наградата "Акад. Марин Големинов"



„Софийски солисти“ са първите носители на Националната награда за музика „Акад. Марин Големинов“. Тя бе учредена преди година с решение на Общинския съвет в Кюстендил (родния град на големия български композитор). Инициатори са музикалното сдружение „Марин Големинов“ в Кюстендил и неговите наследници в лицето на внучката му Лили Големинова. Наградата се връчва за специален принос през изминалия музикален сезон и за оставен ярък отпечатък в него.

Журито, което определи първия носител на голямата награда, бе с председател акад. Георги Минчев (ученик на Големинов), а в състава му влизаха проф. Боянка Арнаудова (автор на една от книгите за композитора), проф. Павел Герджиков (близък приятел на Големинов, изпял всички негови творби за бас, включително и партиите на Ивайло и Зографа Захарий в едноименните опери), проф. Стафан Драгостинов (също ученик на Големинов), както и диригентът Райчо Христов, който е председател на сдружението „Марин Големинов“, Дима Укалска от дирекция „Култура и духовно развитие“ в Община Кюстендил и внучката на Големинов. Журито определи и квартета, който получи съпътстващия приз за най-добър квартет - Кварто квартет.

Връчването на наградите се състоя на 28 септевмри, рождената дата на акад. Марин Големинов, в Кюстендил. Концерт изнесе камерният ансамбъл "Софийски солисти" с диригент проф. Пламен Джуров. Така бе открит официално и новия концертен сезон в града.

Чуйте в звуковите файлове интервюта с Лили Големинова, проф. Пламен Джуров и Иван Пенчев от Кварто квартет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!