Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Около 20 души не са били оперирани в МБАЛ Стара Загора заради разногласията между ръководство и синдикати

Доктор Атанас Бадов-лидер на КНСБ и доктор Петър Ялъмов-лидер на КТ "Подкрепа" в МБАЛ
Фото: Венелина Попова

Анестезиолозите бяха готови да влязат в операционните, но поради отказ на ръководството за разговор с персонала, плановите операции не можаха да бъдат осъществени. Вината не е в екипите, а в ръководството.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ д-р Атанас Бадов – председател на КНСБ в МБАЛ Стара Загора, който обеща протестите да продължат докато бъде постигнато споразумение. Около 20 души не са били оперирани днес заради разногласията между ръководство и синдикати.

Вчера беше подписано новото браншово споразумение, в което ние искаме тези заплати да бъдат подписани, да има утвърдени работни графици, да има диалог между нас и ръководството. Все още не са ни изплатени ваучерите, от година и половина - за храна по наредба 11, и предпазно работно облекло. Това искаме! Нищо повече!

Бадов и трима негови колеги, които не са на смяна, са на място, за да могат да покрият нуждата от спешни операции. Те заявиха, че медиците не протестират за повече пари.

Доцент Йовчо Йовчев, директор на болницата, отхвърли обвиненията за отказана среща и поясни:
Не съм информиран затова,че те са решили днес дане дават планова анестезия Има разписан график, има и разписана операционна програма, която в момента да я показваме.
Синдикатите искат ясни правила за работа, получаване на заплатите в срок и подписване на колектгивен трудов договор. Според доцент Йовчев, освен заплатата за март миналата година, останалите възнаграждения се получават ресдовно. Колективен трудов договор нямало от две години, защото
Направено е съответното предложение до синдикатите, но няма отговор, защото заработката към момента на формирането на заплати, допълнителните трудови възнаграждения, трябва да бъдат в посока за излизане от състоянието, в което лечебното заведение беше преди години.
На този етап няма яснота ще продължи ли конфликтът между синдикати и ръководство на университетската болница в Стара Загора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!