Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Българските премиери - акцент в новия сезон на Радиосимфониците

| обновлено 14.10.16 10:36
Фото: СО на БНР
Новият творчески сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио ще бъде открит официално на 14 октомври от 19 часа в зала "България". В концерта под диригентството на Росен Гергов ще бъдат представени симфоничната поема "Тракия" от Добринка Табакова, Вторият клавирен концерт от Сергей Рахманинов и балета "Петрушка" от Игор Стравински. 

"Тракия" е творба, създадена от българката Добринка Табакова докато е още студентка в Гилдхол скул - Лондон. Сега партитурата има нова редакция и ще прозвучи за първи път в България. 


Дебют на наша сцена ще направи и солистът Юлиан Хеденборг - млад, харизматичен и вече много популярен с нестандартния си подход австрийски пианист.

Маестро Росен Гергов има шанса да състави първия си цялостен афиш за сезона, след като пое поста главен диригент на Радиооркестъра в началото на 2016 година. Той залага на големи имена сред солистите като виолончелиста Миша Майски и цигуларката Дора Шварцберг, на легенди като пианистката Милена Моллова и диригента Леополд Хагер, на интересни млади български композитори като Румен Бояджиев-син и Виктор Илиев, чиито произведения ще имат световни премиери през 2017 година. 

Какво още да очакваме през новия сезон от маестро Гергов и Радиооркестъра - чуйте в интервюто с диригента, излъчено в предаването "Алегро виваче".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!