Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Октобасът ще "дебютира" в Монреал на 20 октомври

Монреалската филхармония представи пред медиите най-новото попълнение в своя състав. Той се нарича октобас и е най-големият и най-ниско звучащ инструмент от семейството на струнните. Така симфоничният оркестър от красивия град, който пресечна точка между английската и френската култура, става единственият състав в света, който "си има" собствен октобас.

"От години правим всичко възможно да представяме репертоара от 19 век в светлината на последните изследвания - казва главният диригент на Монреалската филхармония Кент Нагано, - и сега сме с една стъпка по-близо до това с придобиването на октобаса, който дълго е липсвал от модерната концертна сцена, а е имал много привърженици, един от най-пламенните от които е бил Ектор Берлиоз. ".

Октобасът е висок към 3 метра и 90 сантиметра и представлява сложен механизъм. На него в предстоящите програми на оркестъра ще свири контрабасистът Ерик Чапъл, а една от първите творби, в които октобасът ще "помага" са на 20, 22 и 23 октомври е "Животът на героя" на Рихард Щраус, като в програмата е и Концерта за виолончело и оркестър на Роберт Шуман.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерея