Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Науката срещна регионите днес в столицата

Интелигентни градски решения, иновациите и нисковъглеродна икономика бяха сред обсъжданите теми

Фото: greentech.bg

Регионалното партньорство в ключови сфери като климата, енергията и иновациите и поставянето на София в светлината на прожекторите в контекста на интелигентните решения за градска мобилност, ефективните и с визия (общи) градски политики и прилагането на инструментите за управление на риска - това е територията на изключително интересното събитие, което продължава днес в София.
"Науката среща регионите" е мотото, а откриващите думи дойдоха от кмета на София , министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и Чарлина Вичева, която е заместник генерален директор на Главна дирекция "Съвместен изследователски център" на ЕК.
Първата дискусия с основна тема "Интелигентна специализация за интелигентни райони, икономически растеж и по-добро качество на живот" бе водена от проф. Константин Константинов и в нея  Мануел Мартинес от ЕК, Светлана Ломева от Асоциацията за развитие на София, Елица Панайотова, което представляваше "Зелена София" и кмета на Русе Страхил Карапчански обсъждаха приоритетите на ЕС, стратегиите за постигане на въпросните интелигентни специализации, ролята на иновациите, както и екологичния мениджмънт на нашата столица, която иска да се превърне в един наистина зелен град.
Втората обсъждана тема, която бе под мотото "Да направим градовете устойчиви: управление на риска при бедствия, адаптиране към климатичните промени, безопасно и устойчиво строителство" събра главния архитект на София Здравко Здравков (при когото акцентите бяха свързани с градско развитие и разрастване, ключовата инфраструктура и управлението на ресурсите), Силвия Димитрова от Дирекцията за космоса, сигурността и миграцията на ЕК и заместник кмета на София Тодор Чобанов.
Третата дискусия бе фокусирана върху решенията за екологично чист транспорт и нисковъглеродна градска мобилност на бъдещето с акцент върху иновативните проекти в сферата, електрически превозни средства и мобилност, интегрираните решения за транспортен трафик и енергийната ефективност. Всички се постараха да очертаят реалния път, по който столицата ни да се превърне в "динамичен зелен град", по думите на Малина Едрева, член на Комитета на регионите, председател на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в СОС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!