Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Журналистът Зорница Кръчмарова за скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод

Не съм изкуствовед. Нямам претенцията да казвам мнението си за изкуството. Журналист съм и обичам да разказвам истории. Така определя себе си Зорница Кръчмарова, автор на книгата "Трансформации или скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод".
Всъщност Зорница стига до написването на книгата за световноизвестния скулптор и художник от български произход Христо Явашев - Кристо, благодарение на факта, че от дете познава това, което той и съпругата му Жан-Клод създават чрез Стефан Явашев - братът на Кристо, който е неин кръстник и кум на родителите й. Самата Зорница от 1987 г. живее в Италия, нещо което особено й помага, за да бъде близо до Кристо и хората, които са негови сътрудници по време на създаването на последната му арт инсталация "Плаващите кейове" в езерото Изео в Италия през юни тази година.

Чуйте какво сподели тя за незабравимото изживяване да се ходи по вода, за стотиците българи, които посещават "Кейовете", за събеседниците й, чиито разкази помагат да си изградим образите на Кристо и Жан-Клод.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!