Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Поклон пред големия пианист и педагог проф. Константин Ганев

| обновлено 06.11.16 18:26
Джулия и Константин Ганеви

На 4 ноември 2016 г., на 91-годишна възраст почина проф. Константин Ганев - една от важните фигури в развитието на българската клавирна школа през втората половина на ХХ век.

Поклонението ще бъде на 7 ноември, понеделник, от 12 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Проф. д-р Константин Ганев е възпитаник на Московската консерватория и на легендарния педагог Хенрих Нейгауз. През 1962 г. започва историята на успешното, международно признато клавирно дуо Джулия и Константин Ганеви, спечелило много значими награди и вдъхновило написването на над 50 нови музикални произведения. Проф. Ганев, като забележителен ерудит и интелектуалец, пише множество статии и рецензии, събрани в книгата „По следите на музикалните впечатления”.

Едно от най-важните постижения на Джулия и Константин Ганеви е пианистичният клас в Музикалната академия в София, където те преподават съвместно. Техни ученици са носители на над 70 международни награди. Сред тях са Александър Хинчев, Стела Димитрова-Майсторова, Димо Димов, Марина Капацинская, Боян Воденичаров, Емма Тахмизян, Павлина Доковска, Даниела Андонова, Борислава Танева, Томислав Байнов, Йовчо Крушев, Аглика Генова, Любен Димитров и други. От началото на 90-те години Джулия и Константин Ганеви са професори по пиано в Академията “Мусашино” в Токио, Япония.

По повод неговата 90-годишнина, през 2015 г. именитият български музикант получи наградата „Златен век” - печат на Симеон Велики от Министерството на културата.

Дълбок поклон пред голямата личност на нашия скъп учител проф. Константин Ганев. На него и на Джулия дължим това, което сме. От съвсем ранни детски години имахме огромното щастие и късмет да бъдем обучавани и възпитани в една клавирна и артистична школа от най-голяма висота - школата на Нейгауз, която нашите учители предадоха към нас без да спестяват нищо или да опитат да преобразят по свой начин, а именно в чистия й и непреходен вид, споделиха за предаването "Алегро виваче" Аглика Генова и Любен Димитров.

Проф. д-р Борислава Танева отбеляза:

Трудно ми е да отделя в съзнанието си личността на Константин Ганев от тази на Джулия... Този уникален творчески тандем успя да създаде и наложи своя школа в клавирната педагогика на България в последните десетилетия. Неопровержимо доказателство за това са професионалните успехи на техните възпитаници, пръснати из цял свят. Да, материалните тела и на двамата вече не са сред нас, но докато ние, техните ученици, пазим в душите си не само спомена за тях, но и съхраняваме и разпространяваме огънчето, което те запалиха в сърцата ни по отношение на високите естетически критерии, непримиримостта към звуковия "брак" - те ще бъдат духом тук и с нас.
Не мога да не спомена и още нещо уникално, което те създадоха - чувството за общност в огромния си клас. И не на последно място - те откриваха и запазваха лицето и индивидуалността на всеки от нас, изваждайки от него най-доброто, на което е способен.
Светъл да е пътят ви, Учители!
Благодарим за всичко!






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!