Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Доц. Костадин Грозев: Хаосът в САЩ е неизбежен

БНР Новини
Фото: ЕПА/БГНЕС

Президентските избори в САЩ и неочакваната победа на Доналд Тръмп съвсем естествено бяха основна тема в днешното издание на предаването. Какво се случи в Щатите за да може недолюбваният милиардер за броени часове да се превърне от всепризнат аутсайдер в категоричен печеливш? Как Хилъри Клинтън успя да проиграе доказаната си преднина? Защо анализаторите не успяха да засекат промяната в електоралните нагласи? И какви ще бъдат последиците от този избор за страната? - отговорите на тази въпроси потърсихме от преподавателя по нова и съвременна история в СУ доц. Костадин Грозев.
Според него, причините за така получения резултат започват от по-слабата подкрепа за демократите сред големи групи от техни традиционни избиратели, минават през нетрадиционната и антисистемна кампания на Тръмп и стигат до огромното желание на голяма част от американското общество за реванш и за промяна.
Очевидно отвъд океана има голямо недоверие към политическите династии и към техните традиции, добави още анализаторът. Може би точно заради това и политическата игра на Тръмп се оказа успешна. Той съумя да се справи едновременно с 16 много добри политици в рамките на Републиканската партия и да пребори пирамидата на Демократическата такава. При това, въпреки обективните демографски дадености, според които неговите избиратели (т.нар. съсловие на „сините якички”) представляват малцинство и въпреки сериозните опасения за липсата на каквато и да било политическа компетентност у кандидата.
Как се случи тази трансформация? На какво се базира? И как ще предопредели бъдещето на Америка и на света? - чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!