Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Италия: Избирането на Тръмп е изненада и начало на нова ера

Матео Ренци
Фото: ЕПА/БГНЕС

В Италия изборите за нов американски президент бяха следени с голям интерес и коментирани дори от спортните медии. Не всички вярваха, че Доналд Тръмп ще спечели и на Апенините успехът му е определен като сензация.

Някои медии припомнят, че премиерът Матео Ренци бил уверен в победата на Хилари Клинтън и сега се чувствал неловко. Ренци опроверга това мнение, изразявайки увереност в приятелството между двете страни, което е и много важно като бъдеща отправна точка за цялата международна общност. Ренци определи изборът на Доналд Тръмп като нов политически факт и изтъкна значението на Италия от тази гледна точка. Ние ще сътрудничим с новото американско президенство, както и за взаимоотношенията между САЩ и ЕС, каза още италианският премиер, изтъквайки, че Италия трябва да е движещата сила в европейските дискусии.

Според Ренато Брунета от "Форца Италия" Матео Ренци няма да има предишната подкрепа от САЩ. Лидерът на политическото движение "Пет звезди" Бепе Грило в свой стил определи избора на Тръмп като дефлаграция на миналото и настъпването на нова ера. За ръководителя на "Северната лига" Матео Салвини народът е победил влиятелните сили с 3:0. От страна на Ватикана, държавният секретар кардинал Пиетро Паролин пожела  всички да се стараят за постигане промяна на световното положение, изпълнено с много мъка, изразявайки надежда работата на новия американски президент да бъде плодотворна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!