Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Оланд поздрави хладно Доналд Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поздравявам Доналд Тръмп както подобава между държавни ръководители на демократични страни, посочи Франсоа Оланд и приветства новия президент на САЩ в лаконично и подчертано хладно послание. Той наблегна, че изборът на Доналд Тръмп носи несигурност. На карта са заложени мирът, обстановката в Близкия изток, икономическите връзки и опазването на планетата, смята Оланд. Президентът обеща незабавно да започне разговори по всички тези теми с новата администрация на САЩ.

По думите на Оланд, американският избор задължава Европа да бъде обединена и способна да защитава интересите и ценностите си. Трябва да вземем под внимание към безпокойствата на народите от световните безредици, добави Оланд относно поуките от вота, визирайки и предстоящите президентски избори във Франция, и възможното влияние на американския политически обрат.

Лидерът на френските крайни националисти Марин льо Пен приветства победата на Тръмп още преди обявяването на официалните резултати. Според бившия премиер Жан-Пиер Рафарен изборът на Тръмп показва, че и Марин льо Пен може да спечели във Франция.

Вотът в САЩ е предизвикателство и за умерената дясна опозиция, която след броени дни трябва да излъчи своя кандидат-президент на първични избори. Според един от кандидатите, Ален Жупе, демагогията и екстремизмът рискуват да вземат връх над демокрацията, докато според бившия френски президент Никола Саркози вотът в САЩ е знак за отхвърляне на униформената мисъл, невнимателна към изискванията на хората.

В политическите коментари се открояват въпросите за средствата, с които Тръмп смята да се справи с "Ислямска държава", както и безпокойството от плановете за оттегляне на САЩ от споразумението за климата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна