Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Доц. Любомир Киров: Трябва да се спазват правилата за имунизации

200 млн. лв. за личните лекари догодина е крачка напред, до 2020 г. делът от здравноосигурителните плащания трябва да стигне 12%, смята председателят на НСОПЛБ

Доц. Любомир Киров
Фото: БГНЕС
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) разпространи консенсусно становище с препоръки и предложения, свързани с ваксинопрофилактиката.

Сред предложенията са:

- По-активни действия за утвърждаване ролята на ваксинопрофилактиката като начин за предпазване от редица заболявания и техните, в много случаи, тежки последици или смърт. За целта е необходимо постоянно, а не кампанийно информиране за ползите от имунизацията.

- Подобряване на организацията, за редовни доставки на ваксини;

- Обмисляне на разширяване на имунизационния календар на Република България, като се включат, например, антигени за ваксини срещу менингит тип Б, варицела, като израз на положителна оценка за значението на по- пълната ваксинопрофилактика.

- По-сериозен контрол и санкции за тези, които отказват прилагането на ваксини от задължителния имунизационен календар;

- Въвеждане на изисквания при постъпване в учебно заведение да са извършени изискуемите до дадения момент задължителни ваксини;

- Подобряване на обхвата с препоръчителни ваксини, при възможност - частично или пълно реимбурсиране на някои от тях…

„Няма да спорим с антиваксиналните движения! Наистина е нужен контрол за изпълнение на това, което е доказало своя полезен ефект – коментира в ефира на Радио София председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров. - Някои казват Защо да се ваксинирам, щом другите около мен са го направили. Ако ваксиналното покритие падне под определени показатели, се увеличава опасността за населението. И тогава първите, които са потърпевши, са неимунизираните.
Няма нужда да измисляме ние правилата. Може да не е задължително (ваксинирането), но ако не се изпълни, това ще е един голям STOP за ползването на други възможности (има го в немалко други страни)…“

Чуйте разговора с доц. Любомир Киров относно становището на НСОПЛБ, както и коментар за перото в проектобюджета на здравната каса за първичната медицинска помощ (личните лекари).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!