Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Специалисти по храненето са категорични:

Храната може да е вкусна, но и по-здравословна - с по-малко сол и добавени захари

Индустрията е готова да участва

Солниците вече са забранени в ученическите столове
Фото: Архив
България е на едно от най-незавидните места в ЕС по наднормено тегло и затлъстяване, включително и при децата. Необходими са общи усилия срещу факторите, които допринасят за това – подчертаха от българските здравни институциина Национална конференция, която имаше за цел да акцентира върху необходимостта от намаляване съдържанието на сол, мазнини и добавена захар в храните.

Националният консултант по „Хранене и диететика” проф. Веселка Дулева обясни, че е трябвало да запознаят представителите на индустрията с добрите политики и практики в Европа. Това е пътят в стремежа ни на пазара да има повече хранителни продукти със здравословен профил.

Гост на конференцията беше д-р Жоао Бреда, програмен мениджър по Хранене, физическа активност и затлъстяване в Европейския офис на СЗО:

- България има положителни елементи в начина на хранене, страната ви е повлияна от средиземноморската кухня. Плодовете и зеленчуците, както и продукти с доказани здравословни ползи, са част от вашите традиции. Знаем, че тук е изобретено киселото мляко, особено полезно… ако не му добавяте захар… Това е само пример, когато индустрията намалява полезността на един продукт.
Трябва да променим това.
В България има добри традиции, но ги губите, както става и в други страни. Приемате храни с високо съдържание на мазнини и енергийни стойности, в големи количества…
Исторически добрият ви модел на хранене се влошава. Като добавим и ниската двигателна активност, пушенето и сравнително високата употреба на алкохол…

Според д-р Бреда трябва да намалим солта в храната си – както вкъщи, така и в това, което купуваме в супермаркета или ядем с приятели в ресторанта…

Трябва да редуцираме захарта, особено в газираните напитки. Установено е, че това при децата това е сред основните причини за наднормено тегло.

Има 9 страни в Европа, които бележат успехи в тази насока. На първо място е Финландия, където употребата на сол е намалена с 40% през последните години. В други страни редуцирането е с 5-6 на сто. Инициативите в България също могат да доведат до успех, ако всички направят каквото трябва.

Храната може да продължи да бъде вкусна, но същевременно да я направим по-здравословна, категоричен е д-р Бреда.

Процесът за подобряване състава на храните се регулира от страна на ЕК с нормативна рамка, която се прилага доброволно от страните членки и досега включваше основно намаляване на солта в хранителните продукти. Тази година експерти в ЕС определят групите храни и по-ниските стойности на захарите – например в млеката, зърнените закуски и напитките.

Според ново европейско изискване пък, до началото на 2018 г. храните вече не трябва да съдържат индустриално произведени трансмастни киселини.

Чуйте повече по темата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!