Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Проф. Пламен Джуров получи "Златен век" за разпространяването на българската музика

Проф. Пламен Джуров получи "Златен век" за разпространяването на българската музика. Маестрото научил, че е удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата по време на поредното голямо турне на камерния ансамбъл "Софийски солисти" в Япония. Затова и не е присъствал на награждаването. Наградата "Златен век" му се присъжда за огромния му принос в разпространяването на българската музика.


Това наистина е жизненоважен въпрос, защото аз познавам българските композитори, българските инструменталисти, и знам, че много повече може и трябва да се слуша и ще бъде уважена, призната, вероятно разпространявана не само от българи. Така че това действа добре пред колеги и меломани, които смятат, че тук не се ражда нищо, а това не е вярно. Просто не познават репертоара, включително говоря и за студентите музиканти, които нямат възможност да опознаят произведения, които наистина са шедьоври, сложени в панорамата на европейската съвременна музика,
споделя уважаваният диригент и педагог.

На 5 декември, скоро след завръщането си от Япония, проф. Пламен Джуров дирижира Академичния симфоничен оркестър в тържествен концерт, с който беше отбелязана 95-годишнината от създаването на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", където той преподава дирижиране. В програмата преобладаваха българските произведения, а солисти бяха студенти от Инструменталния и Вокалния факултет.

Чуйте в звуковия файл интервюто с проф. Пламен Джуров – за наградите, българската музика и успешното турне на "Софийски солисти" в Япония заедно с младата цигуларка Лия Петрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!